[vc_row][vc_column][vc_column_text]نــــــورپردازی

نورپردازی سالن همایش ، نورپردازی سالن سینما ، آمفی تئاتر ، کنسرت و همچنین نورپردازی سالن کنفرانس از جمله مسائلی است که تاثیر بسزایی در کاربری و زیبایی اماکن یاد شده خواهد داشتنورپردازی مناسب می تواند زمینه ساز رسیدن به اهداف مورد انتظار از سالن باشد. همچنین درک افراد از ماهیت سخنرانی ها، مراسم ها و جلسات نیز اثر پذیر از این مسأله است. انتخاب نور مناسب حتی بر روی طراحی داخلی تاثیر مثبت داشته و رضایت کاربران و حضار را در برخواهد داشت. نورپردازی سالن های مختلف با در نظر گرفتن عوامل مختلف صورت می پذیرد.

از جمله میتوان تم رنگی دکوراسیون و مبلمان، وجود یا عدم وجود نور طبیعی، وسعت و کاربری فضا را برشمرد. وقتی تمامی موارد به درستی در کنار هم قرار گیرد و نورپردازی اصولی صورت پذیرد فضایی معمولی تبدیل به محیطی ویژه با کاربرد خاص می گردد.

نورپردازی سالن آمفی تئاتر ، همایش ، سینما و کنسرت همواره بایستی به بهترین شکل ممکن صورت بگیرد. اهمیت و حساسیت این موضوع بین کاربران فضاهای پیش گفته به طور مستمر در حال افزایش است. مقصود اصلی نورپردازی اصولی آنکه نفرات هنگام حضور در سخنرانیها و یا مشاهده اجراها بتوانند تصویر واضحی را مشاهده نمایند. مضافا تامین روشنایی کافی هنگام ورود و استقرار در سالن و یا هنگام خروج و تخلیه اهمیت بالایی دارد. اما نورپردازی سالن سینما ، همایش، کنسرت و نه تنها از نظر روشنایی عمومی و کلی مورد توجه است. بلکه نیاز است حتی الامکان نوری طبیعی، متناسب و بدون ایجاد اخلال در تجربه بصری افراد حاضر فراهم گردد.

از دیگر ابعاد نورپردازی اماکن یاد شده ایجاد و هدایت پرتوهای نوری گوناگون جهت تامین روشنایی موضعی و جلوه های خاص مورد نیاز است. این امر درک بهتری از مطالب و برقراری ارتباط بالاتر با اجراها و نمایشها را برای حضار  همراه خواهد داشت. برای ایجاد این جلوه های نوری از طیف گسترده ای از تجهیزات و نرم افزارهای پیشرفته بهره گرفته می شود.

کلیت نورپردازی فضا در سالنهای همایش ، سینما و کنسرت شامل دو بخش نور تخصصی و روشنایی عمومی می گردد:

روشــــنایی عمومی :

به مجموعه منابع نوری که جهت تامین نور کلی فضای سالن شامل جایگاه های حضار، راهروها، لابی و نصب و راه اندازی می شوند روشنایی عمومی اطلاق می گردد. سیستم نور عمومی غالبا متشکل از لامپ های نصب شده در سقف، دیوارها و نورهای مخفی می باشد. این سیستم علاوه بر تامین روشنایی به لحاظ زیباسازی فضا و دکوراسیون داخلی نیز اهمیت دارند. عموما سعی بر این است از منابع نوری با روشنایی کافی و متناسب استفاده گردد. در عین حال استفاده از محصولاتی با مصرف پایین انرژی و تولید گرمای کمتر (همچون لامپهای LED)حائز اهمیت است.

در مبحث نورپردازی سالن همایش ، نورپردازی سالن سینما ، آمفی تئاتر و کنسرت بعضا نیاز است در زمان ایراد سخنرانی ها و اجرای نمایش ها نور سالن به حداقل کاهش یابد تا تمرکز حضار متوجه سن سالن یا پرده نمایش باشد. در این مواقع باید جهت تامین امنیت و راحتی افراد حین رفت و آمد در راهروها تدبیری اندیشیده شود. لذا عموما از منابع روشنایی مخصوص همچون چراغهای لب پله و چراغ بالای درب (چراغ خروج) استفاده میگردد.

نــــور تخصصی :

هنگام سخنرانی ها ، اجرای نمایش های تئاتر و برگزاری کنسرت های موسیقی نیاز است از جلوه های نوری مختص هر یک از این رویدادها استفاده گردد. این مهم به وسیله سیستم نور تخصصی سالن تامین می گردد.

نور تخصصی به طور کلی به مجموعه پروژکتورها و نورافکن های مختلف که برای تامین جلوه های نوری سن سالن در اطراف آن نصب می شوند گفته می شود. این پروژکتورها عموما شامل: پروژکتور های Spot Light, Flood Light, PAR و Moving Heads می باشند. هر یک از این تجهیزات کاربرد مخصوص خود را دارا می باشند. ادوات مختلف با توجه به کاربری سالن و نوع مراسمات با چیدمان و تعدادی متفاوت نصب گردیده. سپس جهت اجرای برنامه های گوناگون برنامه ریزی و مدیریت می شوند.

مسلم است که کنترل تعداد بالایی از منابع نوری موجود در اماکن گوناگون از طریق کلیدهای عادی کاری دشوار است. از این رو وظیفه مدیریت و کنترل سیستم نورپردازی اماکن فوق به تکنسین اتاق فرمان سپرده شده است. تکنیسین بوسیله تجهیزات مخصوص همچون Control Desk و Dimmer اقدام به اعمال تنظیمات لازم جهت مراسمات و کاربریهای گوناگون نمایند. از طریق این دستگاه ها اپراتور قادر است نسبت به خاموش و روشن کردن تمام یا بخشی از نورهای سالن، کاهش شدت روشنایی منابع نوری، تنظیم پروژکتورها و افکت های نوری روی سن و به طور کلی کنترل سیستم نورپردازی سالن سینما، همایش، کنسرت و اقدام نماید. بنابراین این شخص کنترل کاملی بر روی تمامی تجهیزات نور عمومی و نور تخصصی سالن خواهد داشت. نحوه قرارگیری تجهیزات کنترل سیستم نورپردازی باید برای اپراتور کاملا ارگونومیک باشد. به این معنی که شخص بتواند حتی الامقدور بدون نیاز به جا به جایی و به راحتی به آنها دسترسی داشته باشد. تا علاوه بر مدیریت سیستمهای نورپردازی بتواند تمرکز و دسترسی خود بر سایر ادوات را نیز حفظ نماید.

با توجه به اهمیت و تاثیر فوق العاده بحث نورپردازی در فضاهای گوناگون باید در زمان طراحی سالن و همچنین پس از اجرا و تجهیز، محاسبات مهندسی و آزمون های نورپردازی و نورسنجی انجام پذیرد. بدینوسیله میتوان از توزیع مناسب روشنایی اطمینان حاصل گردد. لذا در زمان طراحی کارشناسان با استفاده از ابزارها و نرم افزار های مخصوص. اقدام به تعیین نوع و تعداد منابع نوری مختلف، شدت روشنایی و چیدمان آن ها می نمایند. این مهم با در نظر گرفتن کاربری، ارتفاع و سایر مشخصات و ملاحضات موجود در سالن انجام می پذیرد.

همچنین نیاز است نفرات کارشناس پس از پیاده سازی سیستم های نورپردازی سالن آمفی تئاتر، کنفرانس و غیره با حضور در سالن و سنجش نور در نقاط مختلف به وسیله دستگاه های مخصوص نسبت به پیاده سازی بی عیب و نقص سیستم مطابق با نقشه ها و محاسبات قبلی حصول اطمینان نمایند. در صورتی که مشکلی در این زمینه دیده شد باید نسبت به اصلاح آن اقدام شود.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_gallery interval=”3″ images=”2400″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]